
Po južnoštajerski vinski cesti - Südsteirische Weinstraße
Med klopotci, strmimi klanci in gurmanskim razvajanjem
Piše: Jaka Binter*
Ko pomislimo na kolesarjenje in kulinariko, večina najprej pomisli na Toskano. Nič čudnega – tam potekajo znamenite dirke, kot sta Strade Bianche, kjer je Tadej Pogačar že trikrat zmagal, ter L’Eroica, »retro« preizkušnja, ki obuja čar tekmovanj s starodobnimi kolesi in opremo.
Prav tako je marsikomu znana severnoitalijanska regija Veneto, kjer na gričevnatem območju Colline del Prosecco pridelujejo svetovno znano peneče vino Prosecco.
Regija pa ni le sinonim za vrhunska vina – izjemno priljubljena je tudi med kolesarji in ljubitelji vsega slastnega, kar ponuja narava.
Predstavljajte si kolesarjenje po ozkih cestah, ki se vijejo med vinogradi, medtem ko sonce počasi razganja jutranjo meglico in zrak diši po sveže stisnjenem grozdju. Vsak ovinek razkrije nov razgled – mehki griči, klopotci in vabljivi vinotoči, kjer se tradicija sreča s vrhunskimi okusi.
Če menite, da takšne prizore najdete le v Toskani, vas bo južna Štajerska v Avstriji prijetno presenetila. To je pokrajina, ki združuje kolesarske izzive, kulinarične užitke in nepozabne panorame – prava »štajerska Toskana«.
Kje začeti?
Za raziskovanje te izjemne regije lahko izberete Spielfeld, Gamlitz ali Leutschach. Slednji velja za srce južnoštajerske vinske ceste in ponuja tri zanimiva izhodišča za raziskovanje okolice:
Varianta 1: V Leutschachu se priključite na cesto L613 proti Graßnitzbergu (Südsteirische Weinstraße).
Varianta 2: Iz Leutschacha se odpravite proti jugu skozi Schloßberg, Pößnitz in Langegg (L614), nato proti Glanzer Keller Straße (Grenzland-Weinstraße).
Varianta 3: Iz Leutschacha greste na jug skozi Schloßberg, kjer nato zavijete levo proti Weinbergstraße in kasneje na Panoramastraße.
Vse tri variante se združijo v osrčju te prekrasne »štajerske Toskane« in prav vse ponujajo izjemne razglede – večinoma tik ob avstrijsko-slovenski meji. Mimogrede: za avstrijsko južno Štajersko danes praktično uporabljamo izključno nemška krajevna imena. Slovenske oblike so zgodovinske, a neuradne in redko uporabljene.
Opisane poti se vijejo skozi slikovito pokrajino, kjer se odpirajo pogledi na mehko zaobljene griče, prepletene z vinogradi, gozdovi in idiličnimi vasmi.
Trasa poteka ob mejnem grebenu, zato se ves čas gibljete med dvema kulturama, kar daje regiji poseben čar. A naj vas lepota ne zavede – vzponi so kratki, a strmi, z nakloni tudi do 20 odstotkov, kar preizkusi vzdržljivost vsakega kolesarja.
Za užitkarje – kulinarična paša za oči in želodec
Regija je izrazito vinsko razvita – vinogradi so posejani vsepovsod, ceste pa dobro vzdrževane. Ob poti vas pričaka množica vinotočev (t. i. Buschenschank), ki ponujajo pravo kulinarično izkušnjo: od tradicionalne »Brettljause« do sodobnih interpretacij lokalnih jedi.
Vina? Izjemna, a pogosto premalo cenjena v primerjavi z italijanskimi, slovenskimi ali francoskimi kolegi. Na srečo se to spreminja – kakovost in prepoznavnost štajerskih vin sta v vzponu.
Zato si med kolesarsko turo vzemite čas za postanek, okušanje in uživanje.
Najlepši čas za obisk
Regija najbolj zasije ob koncu oktobra in v začetku novembra, ko se listje bohoti v množici zlatih odtenkov. Takrat pokrajina dobi posebno toplino, ceste so mirnejše in vsak razgled je kot razglednica.
Kolesarjenje po »štajerski Toskani« ni le športna aktivnost – je potovanje skozi kulturo, kulinariko in pokrajino, ki zahteva napor, a vrača z razgledi in doživetji. Ko se ob koncu dneva usedete v vinogradniško zidanico in nazdravite z lokalnim sauvignonom ali belim pinotom, veste, da ste si ga pošteno zaslužili.
Priporočila
Naj bo to kolesarsko-gurmansko popotovanje! Med vožnjo si privoščite postanke za okušanje lokalnih vin in domačih specialitet.
Nikakor – ampak res nikakor – ne smete izpustiti po pričevanju mnogih najboljšega ocvrtega piščanca (Backhendl), kar ste jih kdaj poskusili.
Vzemite si čas – najbolje cel vikend – in spontano odkrivajte množico kolesarskih tur. Morda en dan začnete v Leutschachu, naslednji pa v Gamlitzu.
Ture naj bodo relativno kratke, a ne podcenjujte zahtevnosti: na 40 km lahko brez težav naberete do 1.000 višinskih metrov. Nakloni se ponekod povzpnejo tudi do 20 %.
Električno kolo? Odlična izbira – jesensko kolesarjenje je namenjeno predvsem uživanju v naravi ter okušanju lokalnih dobrot, podobno kot pri »italijanski konkurenci«.
Kje se ustaviti?
Če iščete pristno štajersko vinsko izkušnjo, so Mahorko, Fellner in Germuth tri imena, ki jih ne smete spregledati. Mahorko navduši z elegantnimi belimi vini in sodobnim ambientom, Fellner ponuja toplino družinske tradicije ter izvrstne lokalne jedi, Germuth pa je sinonim za kakovost in razglede, ki jemljejo dih.
Vsaka od teh kleti združuje vrhunska vina, gostoljubje in kulinarične užitke – popolni postanki na vašem kolesarsko-gurmanskem popotovanju.
· Mahorko Wein – www.mahorko.at
· Weingut Fellner – www.weingut-fellner.at
· Weingut Germuth (Stammhaus) – www.germuth.com
*Jaka Binter je iskren prijatelj in skupaj z Urško večni raziskovalec novih poti, največkrat na kolesu. Podlaga, po kateri potujeta, in debelina pnevmatik se lahko spreminjata, njuna navdušenost pač nikoli.

Če se tvoj mož smeji,
se smej z njim.
Če tvoj mož pije,
pij z njim.
Če tvoj mož jé,
jej z njim.
Če tvoj mož dela,
ga pusti!
Slike


.png)

















